top of page

arh. Catalin Trandafir despre sustenabilitate


In cadrul unui interviu pentru revista "Agenda constructiilor", Catalin Trandafir isi expune punctul de vedere asupra dezvoltarii sustenabile.

Varianta online a interviului o puteti accesa aici: LINK

1.Ce masuri se impun pentru deblocarea activitatii din domeniul constructiilor din Romania?

Cresterea pietei constructiilor in Romania depinde, in mod evident, de o eficientizare a implementarii programelor de modernizare si dezvoltare a infrastructurii, de dezvoltarea parteneriatelor public-private, de cresterea absorbtiei fondurilor europene, de atragere a investitorilor straini, de facilitare a accesului la sistemul de creditare.

Pe langa acestea, consideram importanta o actualizare a fondului legislativ in concordanta cu noile realitati, in special modificarea modului de organizare a licitatiilor, care, in prezent, contribuie activ la eliminarea de pe piata a firmelor mici si mijlocii, dar si la scaderea drastica a calitatii lucrarilor, la prelungirea nejustificata a termenelor de executie, in unele cazuri chiar imposibilitatea finalizarii lucrarilor din cauza ofertelor mult subdimensionate. In aceste cicumstante sunt incurajate compromisurile, dezvoltarea sau mentinerea celor dispusi sa le faca, lucru care se reflecta in calitatea si viabilitatea tot mai redusa a fondului construit, asistam la un proces nefiresc de regres, un invers al legii selectiei naturale. Pentru o revenire la un minim de normalitate am avea nevoie de o angajare a persoanelor cu pregatire in domeniu pe posturile de specialitate din administratiile publice, de o organizare a licitatiilor in conditiile unor concursuri de solutii, de stabilirea unor standarde de calitate.

2.Ce implica conceptul de proiectare durabila a mediului construit si care este situatia actuala in ceea ce priveste implementarea acestei notiuni in domeniul constructiilor din tara noastra?

La baza conceptului de proiectare durabila sta principiul de a face cat mai „mult”, folosind cat mai „putin”. Pentru atingerea unei asemenea performante este nevoie de mai mult decat utilizarea unor materiale eficiente energetic sau a tehnologiilor bazate pe resurse regenerabile. Consideram ca este esentiala parcurgerea unui proces, care presupune o stransa coordonare interdisciplinara, o comunicare apropiata cu clientul si cunoasterea indeaproape a nevoilor acestuia, antrenarea tuturor factorilor care afecteaza sau ar putea fi afectati de solutia de proiectare, pentru a putea dezvolta varianta optima.

Dezvoltarea durabila nu implica doar conservarea si protejarea patrimoniului natural prin construire ecologica, ci si valorificarea patrimoniului deja construit, imbunatatirea performantelor cladirilor existente functionale, dar si refunctionalizarea celor dezafectate.

In Romania, implementarea conceptului de dezvoltare durabila nu s-a dezvoltat natural, ci a fost impus prin cerintele din contextul european. Pe langa un fond legislativ coerent in acest sens este necesara dezvoltarea unei culturi ecologice a populatiei, de educare prin campanii bazate pe informare asupra avantajelor pe termen lung, implicarea cetatenilor in procese decizionale, promovarea puternica a programelor de finantare, asistenta tehnica si consultanta in acest domeniu.


Filofi si Trandafir Arhitectura
arhitect Catalin Trandafir

Postări recente

bottom of page