Adresa birou Clui-Napoca 

400030  Str. Vasile Alecsandri nr.4

 

Adresa birou Alba-Iulia      

510077  Blvd. Revolutiei nr.30, Mezanin

 

 

Mobil

+40 0749 021 099 +40 0756 065 849

 

Email general

office@filofisitrandafir.ro

Telefon

+40 0258 833 333

 

Fax

+40 0258 833 339

  • Facebook Clean Grey
  • White Instagram Icon
  • Pinterest Clean Grey

Casa Timiş

 

Client : Gavrilă Timiş and Minodora Timiș

Adresa: strada Valea Seacă, Popești,  Cluj

 

Proiectare

Proiectant general și de arhitectură: Filofi și Trandafir Arhitectură

Autori și echipa de proiectare: arh. Irina Filofi, arh. Cătălin Trandafir

 

Design interior: Filofi și Trandafir Arhitectură

Autori: arh. Irina Filofi, arh. Cătălin Trandafir

Echipa de proiectare: arh. Irina Filofi, arh. Catalin Trandafir, arh. Cezara Tudosă, Arh. Anda Gheorghe

 

Proiectare rezistență: Ultraproiect

Ingineri: ing. Adrian Giurgiu, ing. Barna Lakatos, ing. Ciprian Bodescu

Proiectare instalații: Proiect STC, Instal Utilities

Ingineri: ing. Cornel Stanciu (dth), ing. Kristian Kiss, ing. Florin Popa (dtac)

Termotehnică: ing. Kadar Ferenc

Project management: arh. Irina Filofi, Ștefan Timiș, arh. Cătălin Trandafir

 

Colaboratori și consultanți:

Ing. Bocîrnea Liviu, Ing. Ovidiu Popa, Ing. Ferenc Kadar, Ing. Florin Puscasu, Anca Arba

Fotografii: Cosmin Dragomir (www.cosmindragomir.info)

 

Proiectare: 2013-2016

Execuție: 2014-2017

Aria construită : 280 mp

Aria utilă : 190 mp

Regim de înălțime: parter

 

DOSAR EXECUTIE:

 

Execuție, furnizori:

Finisaje interioare și exterioare : Zegrean Adrian,

Uși exterioare și interioare, Mobilier interior, Placări ventilate lemn, pardoseli exterioare lemn: Terminus Prod (Bocîrnea Liviu)

Automatizări: Xbau

Tinichigerie: Acopart - Ianko Samoila

Placări piatra: Denimarm Stone

Tâmplarii exterioare și interioare aluminiu: Moldivars

Ventilații: Airconf, Adrian Bunea

Instalatii interioare: M Instal

Execuție învelitoare și hidroizolații: Kontil Trading

Iluminat: Smart Loft, Orion Grup, Ionuț Olteanu

Sanitare: Gineta Design, German quality systems

Mobilier loose: Intro, Arnstore, jysk, thehome

Amenajări exterioare și plantări: Timis Minodora

 

Materiale de constructii, producatori:

Zidarii exterioare/interioare: YTONG A+

Cos fum: PLEWA

Termoizolatii infrastructura si pereti exteriori: HIRSCH POROZELL

Tencuieli exterioare: BAUMIT NANOPOR

Hidroizolatii infrastructura: SIKA Igolflex N

Hidroizolatii, membrane si accesorii acoperis inierbat: BAUDER

Tinichigerie acoperis: RUUKKI (sorturi, profile de separatie)

Termoizolatie acoperis terasa: AUSTROTHERM

Compartimentari interioare (gispcarton, placi ciment): KNAUF, AQUAPANEL KNAUF

 

Tamplarie aluminiu exterioara si compartimentari aluminiu interioare: METRA

Sticla tamplarii: GUARDIAN NEUTRAL

Tamplarie exterioara lemn: TERMINUS PROD Cluj

Tamplarie usa auto lemn: TERMINUS PROD Cluj

Placaje orizontale exterioare lemn: TERMINUS PROD Cluj

 

Automatizari: HORMANN

Pardoseli interioare:  RESIDO

Pardoseli exterioare: ROCAS DECOR, STONE AGE

Adezivi, chituri de rost interior si exterior, hidroizolatii interioare: MAPEI

Pardoseli exterioare lemn: TERMINUS Prod

 

Vopsele interioare: CAPAROL DAW BENTA

Placari verticale interioare: TERMINUS Prod

Usi interioare: TERMINUS Prod

Executie mobilier: TERMINUS Prod

Mobilier loose: Muuto, jysk, zuiver

Corpuri de iluminat si aparataje: Faro Barcelona, Flos, Petridis, Novodworski, Bright, One light, Klus, ABB

Obiecte sanitare: Carlo Frattini, Bruma, Ideal Standard, Florida

 

Descriere

 

RO

Situată în apropierea orașului Cluj-Napoca, într-o zona parțial urbanizată, locuința răspunde necesităților unei familii formată din două persoane. Doamna, pasionată de sport, natură și lectură iar domnul, pasionat de lectură și cu un puternic spirit de socializare. Firi opuse - doamna introvertită iar domnul extrovertit - solicită viitoarei lor case să fie atât veselă, cât și sobră, sensibilă dar și puternică.

 

La prima intâlnire, arhitecții au descoperit o zona deschisă, de observație, cu un teren în pantă accentuată, natural, acoperit de vegetație joasă. La baza unui mic dâmb, o cadă plină de plante aromatice, culese de pe teren, servea ca loc de retragere pentru weekend-urile petrecute în Cluj. Locul privea spre o coamă de padure ce se desfașoară pe întreaga vedere.

 

Încă de la inceput, casa și-a propus să nu disturbe cadrul existent, căutând să construiască senzația unui obiect peren, care intervine minimal în formele blânde ale terenului - volumul se naște din deal iar mai apoi se închide printr-o plutire discretă, menită să accentueze ideea neperturbării.

Liniile terenului și liniile casei contrastează, potențându-se reciproc. Casa restituie la nivelul acoperișului suprafața verde pe care a ocupat-o, propunând un acoperiș înierbat, inundat cu specii locale găsite pe teren și în împrejurimi.

Volumetria este simplă și compactă, cu suprafețe transparente amplasate într-o serie de decupaje adânci, create și dimensionate pe baza studiilor de însorire. Volumetria se substituie terenului, soarelui și interactiunilor dintre spațiile interioare și context. Continuând abordarea omogenă a suprafețelor exterioare, accesurile în casă sunt integrate și mascate printr-un placaj continuu de lemn.

Casa se desfășoară pe un singur nivel, la sol, iar funcțional este compusă din două zone. Spațiile tehnice și spațiile complementare se așează în zonele îngropate și caută, prin textura interioară, să intensifice senzația de subteran, de îngropat. În contrast, spațiile locuibile se desfășoară dealungul curbelor de nivel, urmărind atât traseul soarelui cât și cadrele peisajului natural pe care împrejurimile le ofera.
 

 

 

 

Description

 

EN

The client: Family of two, no children. The Mrs., passionate about sports, nature and reading. The Mr., passionate about reading and socializing. Two opposite natures, Mrs. And Mr., introvert and extrovert,  require for their future home to be cheerful and sober, sensitive but strong.

 

The site: located near the city of Cluj-Napoca, in a partially urbanized area. On their first visit, the architects found the site to be an open area, covered with natural low vegetation, a steep slope with a wide view over a forest ridge.  At the base of a small knoll, a bathtub full of herbs gathered from the field, served as a retreat for weekends spent in Cluj.


From the beginning, the house was proposed not to disturb the existing setting, seeking to appear as a perennial object, that integrates and at the same time doesn't alter the mild forms of the land. Thus, the volume is born from the hill and then ends with a discreet floating, meant to emphasize the idea non-alteration.

The lines of the terrain and the lines of the house are in contrast, empowering themselves. The house replaces the land it occupies by having a grass roof flooded with local species found in the area, helping it to blend in.

The volume is simple and compact, with transparent surfaces arranged in a series of deep cuts, designed and sized based on studies of sunlight and view. Maintaining a homogeneous approach to exterior surfaces, the accesses in the house are integrated and concealed by a continuous wood paneling.

 

 

 

 

Dormitorul principal privește soarele de dimineață și comunică cu terenul printr-o terasă buzunar, intimă. Deschis complet, acesta dialoghează cu dealurile estice, având ca bază vizuală un parapet exterior din beton, care caută să transmită ideea de protecție, atât prin poziționare cât și prin funcțiune. Tot în terasa-buzunar, se deschise și baia principală. Pereții acesteia glisează complet vara, dorind să acccentueze senzația unui băi dezinhibate, libere, în natură.

Zona nocturnă este legată de zonele de zi printr-un coridor cu funcțiune de depozitare, care caută, prin desen și iluminat, să diminueze cantitatea de informație vizuală și astfel să realizeze un pasaj subtil între activitățile de zi și cele de noapte.

Spațiile de zi se distribuie spre sud, orientându-se către padurea de vizavi. În cadrul acestora, zona de lucru se sustrage vederii, căutând să se disocieze de sentimentul de repaus pe care casa îl propune. În spatele biroului, într-un buzunar detașat, opac, se naște un spațiu de relaxare, un soi de bibliotecă-pat de zi, care va permite cuplului să se cufunde, în tihnă, în lectură. Peretele exterior se deschide complet, transformând spațiul intr-o entitate proprie, distinctă de casă.

Cada caută să realizeze o trimitere subtilă la cada exterioară, punctul de început și de naștere a ideii de casă.

Bucătăria și zona de zi se desfac către peisaj, mizând pe o transparență desăvârșită. O terasă acoperită învăluie spațiile de zi, preluând secvențial caracterul acestora.

 

Senzația interioară rămâne cea inițială, de punct de observatie. Pe prelungirea acoperișului casei, la baza unui mic damb, se va așeza cada de pe teren, în poziția sa inițială; băile în natură, cu plante aromatice, vor continua. Terenul este în pantă accentuată, natural, acoperit de vegetație joasă.

The house is developed on one level and is composed of two functional areas. The garage, technical areas and storage spaces are placed in the buried areas. In contrast, livable spaces unfold along the terrain contour, following both the Sun and the views the surrounding natural landscape offers.  The master bedroom looks towards the morning sun and communicates with the outside through an intimate terrace pocket, while the living areas are distributed to the south, towards the forest across, in this manner achieving the separation of the two areas, intimate and public.

 

The feeling from inside the house keeps the initial point of observation sense the site has. A terrace surrounds the living spaces, taking their character sequentially. In continuity of the grass roof at the base of a small knoll, the old bathtub still sits on the ground in its original position; Bathing in nature, with herbs, will continue. The land remains in steep slope, natural, with low vegetation cover.