top of page
Arhitectura Sebes 02.jpg
Arhitectura Sebes 03.jpg
Arhitectura Sebes 01.jpg
Arhitectura Sebes 05.jpg
Arhitectura Sebes 04.jpg

Casa Roman

 

Client: fam. Roman

Adresa: str. Traian, Sebes, Alba

 

Echipa proiectare:

arh. Irina Filofi, arh. Catalin Trandafir

ing. Maria Filofi

ing. Rotar Mihai, ing. Rotar Traian

 

Status: in executie

Proiectat : 2010

Executat : 2011-

 

Suprafata construita : 60 mp

Suprafata desfasurata : 60 mp

Suprafata utila : 50 mp

 

Regim înălțime : P

 

Descriere

 

Extinderea casei Roman este unul din cele mai mici proiecte pe care le-am realizat si a pornit din necesitatea beneficiarilor de a schimba modul in care locuiau.

Casa existenta, constructie de anii 70 se afla intr-o zona a Sebesului care a preluat partial parcelarul istoric al orasului. Terenurile sunt lungi, fronturile sunt inguste insa casele au o tipologie diferita fata de cea saseasca. Locuintele au pivnite inalte si astfel parter ridicat, deschiderile sunt pe trei laturi, accesul se realizeaza pe fatada dinspre curte iar relatia acestora cu terenul sufera.

 

Extinderea propusa cauta sa elimine, in primul rand, aceasta relatie defectoasa cu terenul, construind o legatura intre casa veche si livada de pomi fructiferi care se desfasoara pe jumatate din parcela. Legatura cu cladirea existenta se realizeaza printr-un corp intermediar, care devine nod principal de acces, si care are rolul de a prelua diferentele de nivel dintre cele doua piese. Casa noua se aseaza aproape de sol si se desfasoara liniar, urmarind sa distribuie in adancime spatiile interioare. Cautand sa intimizam curtea nou creata fata de zona/curtea de acces, evazam puternic geometria casei spre livada si inchidem casa cu un perete vitrina.

bottom of page